Rollenbank

Wat je vooraf moet weten…

Iedereen die professioneel met motortuning bezig is weet dat een rollenbank / testbank absoluut noodzakelijk is. Het is immers altijd zo dat je meetgegevens nodig hebt om te bepalen wat de vervolgstappen of noodzakelijke aanpassingen zijn. Vervolgens wil je dan weer het resultaat zien van de aanpassingen die je hebt gedaan.

FCG Engineering heeft daarom besloten om gelijk bij de ingebruikname van het nieuwe pand een splinternieuwe rollenbank te laten plaatsen. Op deze manier kan professioneel gewerkt worden en is van alle uitgevoerde aanpassingen en bewerkingen het resultaat meetbaar. De rollenbank wordt iedere drie maanden door een onafhankelijk bedrijf geijkt zodat een betrouwbare meting gegarandeerd is.

In vergelijkingen met andere rollenbanken is het een vrij ‘negatieve’ in vergelijking met andere. Dat wil zeggen dat het vermogen dat gemeten wordt ook echt wel aanwezig is.

Je zou het dus ook een ‘realistische’ rollenbank kunnen noemen. Wel zo prettig om te weten… toch?

What you see, is what you get!

De voorbereiding

In grote lijnen werkt het als volgt: allereerst wordt de auto binnengereden in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. De ruimte is voorzien van een afzuiginstallatie voor de uitlaatgassen en geluidsisolerende wanden tegen het motorlawaai. De auto wordt met
spanbanden vastgezet met de aangedreven wielen op een tweetal grote metalen rollen.

In de motorruimte worden diverse meetsensoren aangesloten om de conditie van de motor te kunnen monitoren tijdens de meting. Ook wordt een krachtige ventilator voor de auto geplaatst om rijwind te simuleren. Hiermee wordt een zo echt mogelijke situatie nagebootst van het rijden op de weg. Om deze reden wordt ook altijd de motorkap gesloten bij de meting,
dit wordt helaas vaak achterwege gelaten bij andere testbanken.

De meting

Na het eventuele warmdraaien kan begonnen worden met de meting. Hiervoor wordt de auto (meestal) in de vierde versnelling gezet en wordt de koppeling langzaam losgelaten zodat de wielen en de rollen gaan draaien. Vanaf ongeveer 1000 toeren met een volledig opgekomen koppeling wordt de meting gestart. Op dit moment wordt er volgas gegeven en beginnen de rollen door de aandrijving van de wielen sneller te draaien.

De meetapparatuur registreert de kracht (koppel) waarmee de versnelling wordt behaald. Zodra de kracht die de motor levert af begint te nemen wordt de meting gestopt en wordt de koppeling van de auto ingetrapt en het gas losgelaten. Het vermogen aan de wielen is nu bepaald.

Op dat moment begint de tweede meting  Door de wrijving van de aandrijflijn gaan de rollen weer vertragen. Hiermee wordt het vermogensverlies gemeten. De meting zelf duurt ongeveer een halve minuut. Het vermogen aan de wielen opgeteld bij het verloren gegane gemeten vermogen is het totale   krukasvermogen. Dit is het vermogen waar vaak over gepraat wordt en wat ook in autoadvertenties genoemd wordt.

Het verschil tussen een meting op een dynojet-vermogensbank en onze MaHa is dat het krukasvermogen bij ons niet wordt berekend, maar juist gemeten. De reden hiervan is dat het vermogensverlies tussen de wielen en de krukas bij elke auto verschillend is en dus moet worden gemeten.

Tijdens de vermogensmeting kan ook bijvoorbeeld de CO-waarde en de turbodruk gemeten worden. Ook is apparatuur aanwezig om de ontsteking te kunnen monitoren.

Vermogensuitdraai

Het resultaat van de meting is een grafiek met een aantal lijnen. Deze grafiek geeft bij alle toerentallen de gegevens aan van: koppel, vermogen aan de wielen en de krukas, verliezen in de aandrijflijn, CO-waarde en eventueel turbodruk. Dit zijn de meest voorkomende, maar er zijn ook veel andere waarden mogelijk.

Je eigen uitdraai krijg je altijd geplastificeerd mee naar huis.

Mogelijkheden

Tot slot een overzicht van de mogelijkheden van de rollenbank;

Verschillende manieren van vermogensmetingen:
–    bij constante snelheid
–    bij constant toerental
–    bij constante trekkracht
–    accelleratierun
–    rijweerstandsimulatie

Andere metingen:
–    accelleratierun en topsnelheid
–    weerstand in de aandrijflijn
–    weerstand in de verschillende versnellingen
–    verliezen van de koppelomvormer bij een automatische versnellingsbak
–    rijwindsimulatie

Tijdens de meting kunnen er vele gegevens bijgehouden worden, zoals:
–    CO2, CO, HC, O2 en Lambda
–    aanzuigonderdruk
–    turbodruk
–    olietemperatuur
–    verbrandingsverloop via ontstekingssyteem
–    alle elektronische componenten van o.a. injectiesystemen en motormanagement.